«ՌՈԶ-appetit» — Իտալական խոհանոց («Հավն իտալական տարբերակով». բաղադրատոմս)

www.onlineradio.am onlineradio.am onlineradio online radio roz appetit italakan khohanotsԵթե մարդն այն է, ինչ ուտում է, ապա իտալացիներն, անկասկած, աշխարհի ամենալավ ժողովուրդն են: Ֆրանսիական խոհանոցը, որ երկրորդ տեղում է իտալացիներից հետո, լավն է պարզապես այն պատճառով, որ Կատերինա Մեդեչին՝ ամուսնանալով Հենրիխ Երկրորդի հետ, խոհեմություն ունեցավ իր հետ վերցնելու իտալացի խոհարարների: Ի դեպ, հայտնի շամպայնը հայտնագործվել է իտալացի միաբան Ֆրանչեսկո Սկակեի կողմից՝ նա գրի առավ գազով գինու բաղադրատոմսը:
Իտալական խոհանոցը, հիրավի, աշխարհի հնագույն և փորձառու խոհարարական ավանդույթներից է: Այսօր իտալական խոհանոցը կազմված է բաղադրիչների բազմազանությունից: Երբ խոսում ենք իտալական ճաշատեսակների մասին, առաջին բանը, որ գալիս է մեր մտքին, պանրի կտորներն են, բանջարեղենի բազմազանությունը, համեմունքները, պաստան և գինին:
Իտալական խոհանոցը ոչ միայն լավագույններից մեկն է աշխարհում, այլև ներկայումս ամենատարածվածը: Զարմանալի չէ, քանի որ խոհանոցին բնորոշ է ուտելիքների և համեմունքների բազմազանությունը՝ տավարի, խոզի, թռչնի միս, պանիր, լոբի, սիսեռ, բրինձ, ծովամթերք, բանջարեղեն, մրգեր, հատապտուղներ: Շատ ապուրներում օգտագործվում է քերած «Պարմեզան» պանիրը, որ հասունանում է նկուղներում՝ ոչ պակաս, քան երկու տարի՝ արդյունքում դառնալով չոր ու փխրուն: Բանջարեղենը կարող է ծառայել իբրև առանձին ճաշատեսակ:
Իտալական խոհանոցի մասին խոսելիս չի կարելի անտեսել իտլական «Ռիզոտոն»՝ բրնձից պատրաստված ուտեստը, որ բազմաթիվ հավելումներով համեղ ճաշատեսակ է: «Ռիզոտոյի» հարյուրավոր տեսակներ կան: Այն տարածված է աշխարհում իտալական պիցցայից ոչ պակաս:
Ժամանակին Հռոմի Տեստաչո թաղամասում էր գտնվում Եվրոպայի ամենախոշոր սպանդանոցը: Անասունների լավագույն միսը հասնում էր հարուստներին, իսկ աղքատներին բաժին էր ընկնում սիրտը, գլուխը, պոչն ու ներքին օրգանները: Ճաշատեսակն ուտում էին Հռոմի ամենաչքավոր բնակիչները, սակայն այժմ ուտեստը զարդարում է քաղաքի լավագույն ռեստորանների ճաշացանկերը:
Շատ տարածված է իտալական աղցանը, որն իսկապես համեղ է ու առողջարար: Իտալական խոհանոցը շատ առողջարար է, քանի որ ուտեստները պատրաստված են ձիթայուղով և, իհարկե, մեծ սիրով: Իտալիայում պատրաստում են համեղ պաղպաղակներ, խմորով ամենատարբեր կերակրատեսակներ, պիցցա, «Ռավիոլլի» տեսակի պելմենիներ, որ պարունակում են մակարոնի համար նախատեսված խմոր և տարաբնութ, բոլորովին անսպասելի լցոններ, Միլանի բուլկիներ՝ խաղողով, թխվածքներ, սերուցքներ:
Դեսերտը սովորաբար ավարտվում է սուրճով: Գինին Իտալիայում ազգային խմիչք է. տարբեր ճաշատեսակների կողքին իտալացիների սեղանին միշտ դրված է գինու շիշ, քանի որ նրանք գինու մեծ սիրահար են:
Հիմա ներկայացնեմ իտալական մի քանի ուտեստներ.

Աղցան «Կապրիզե»
«Կապրիզե» աղցանն իտալական խոհանոցի ավանդական ուտեստներից մեկն է: Այս ուտեստն իր մեջ ունի նաև հայրենասիրական շունչ. դրա յուրաքանչյուր բաղադրիչ խարհրդանշում է իտալական դրոշի մի գույնը:
«Մոցարելլա» տեսակի պանիրը և լոլիկները կտրատում են, դրանց ավելացնում ռեհանի տերևներ, և վերջ. աղցանն արդեն պատրաստ է:

«Ֆրիտտատա»
Այս ուտեստը ձվածեղի իտալական տարբերակն է: Այն պատրաստում են տարբեր բաղադրիչներից` պանիր, բանջարեղեն, երշիկ, միս, կարտոֆիլ:
Հաճախ պատրաստման ժամանակ օգտագործում են նաև մակարոնեղեն: Այս ուտեստի մեջ իտալացիներ չեն ավելացնում հյութեղ բաղադրիչներ:

«Բրուսկետտա»
Որպես թեթև նախուտեստ Իտալիայում շատ են մատուցում այս տաք բուտերբրոտները: Այն պատրաստվում է հացից ու «Մոցարելլա» պանրից, վետչինայից, լոլիկից ու ձիթապտղից:

«Նիոկի»
Տարօրինակ անվանումով այս ուտեստն իրենից ներկայացնում է շատ պարզ ու համեղ ուտեստ: Այն պատրաստվում է կարտոֆիլից, պանրից և ալուրից: Մատուցվում է տոմատով կամ այլ սոուսով:

«Կաննոլի»
Այս դեսերտն ավելի շատ հայտնի է Սիցիլիայում: «Կաննոլին» իրենից ներկայացնում է վաֆլե խրխրթան ձողիկ, որը լցոնված է «Մասկարպոնե» տեսակի պանրով, կաթնաշոռով, շոկոլադե ու վանիլային օշարակով և գինով:

«Կաչչուկկո»
Այս ուտեստն իրենից ներկայացնում է ծովամթերքներից պատրաստված ապուր, որը շատ տարածված է Լիվորնո քաղաքում:
«Կաչչուկկո» ապուրը շատ թանձր է: Պատրաստվում է ձկան արգանակով, տոմատի մածուկով, ծովամթերքներով ու կարմիր գինով:
Ըստ ավանդույթի, առաջին անգամ «Կաչչուկկո» ապուրը պատրաստել է մի ձկնորսի կին: Այս ապուրի մեջ պարտադիր պետք է լինի ձկան 5 տեսակ:
Իտալացիները շատ համեմունքներ են օգտագործում, որն ուտեստների համեղության գաղտնիքն է:

—————————————
ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ
«Հավն իտալական տարբերակով»
Կտրել հավի կրծքամիսը, լցնել ջեռոցի փոքր տապակի մեջ: Ավելացնել բուսայուղ և թողնել կես ժամ: Այնուհետև, ավելացնել սոխն ու սխտորը՝ թողնել 15 րոպե: Ավելացնել կտրատած լոլիկը, օրեգանոն ու ռեհանը: Լցնել տոմատի մածուկը և նորից դնել ջեռոցը՝ թողնել կես ժամ:
Մատուցել բանջարեղենի կամ կարտոֆիլի հետ: Ցանկության դեպքում կարելի է նաև սունկ ավելացնել:

ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ
———————-
Հաղորդավար՝ Ռոզա Ավագյան

Յուրաքանչյուր շաբաթ ժ. 15:00-ին (կրկնությունները. շաբաթ ժ. 19:00-ին և ժ. 22:00-ին)
www.onlineradio.am-ի եթերում «ՌՈԶ-appetit» հաղորդաշարն է՝ Ռոզա Ավագյանի հետ:
—————————————————
Խոհանոցն ազգային առանձնահատկությունների արտահայտման ևս մեկ միջոց է:
Փորձիր. թող անուշ լինի:

—————————————————
Ֆեյսբուքյան էջին կարող ես հետևել՝ անցնելով
հղումով

—————————————————
«Օնլայն Ռադիոյի» ֆեյսբուքյան անցուդարձին հետևելու համար անցիր հղումով և հավանիր էջը
Հետևիր «Օնլայն Ռադիոյի» եթերին Ֆեյսբուքում
Հետևիր «Օնլայն Ռադիոյի» եթերին քո բջջայինից

Հեղինակը՝ Ռոզա Ավագյան

Տես նաև

www.onlineradio.am onlineradio.am onlineradio online radio

«Հայաստանի քաղաքացու երգը» Նիկոլ Փաշինյան

«Հայաստանի քաղաքացու երգը» Նիկոլ Փաշինյան

www.onlineradio.am onlineradio.am onlineradio online radio

Նիկոլ Փաշինյանի ասուլիսը՝ Սերժ Սարգսյանի 3-րդ պաշտոնավարման դեմ

Նիկոլ Փաշինյանի ասուլիսը՝ Սերժ Սարգսյանի 3-րդ պաշտոնավարման դեմ

Թողնել պատասխան