«ՌՈԶ-appetit» — Ֆրանսիական խոհանոց («Իշխանը՝ նշով»)

www.onlineradio.am onlineradio.am onlineradio online radio roz appetit fransiakan khohanotsՄիջին դարերում ֆրանսիական ազնվականության և արքունական կյանքում առանձնահատուկ զարգացում ունեցավ առատ ու շքեղ ճաշկերույթների մշակույթը: Դրա արդյունքում ֆրանսիական խոհանոցային արվեստը մեծ առաջընթաց ապրեց: Պատմության մեջ նշանավորված հանրահայտ խոհարար Գիյոմ Տիրելին, որն ավելի հայտնի է «Տայվանտ» մականունով, խոհարարական արվեստի մեջ մտցրեց խորտիկների՝ դեկորատիվ զարդարումը բազմապիսի խավարտներով զուցորդելը: Ֆրանսիացիներն ուտում են օրվա ընթացքում երեք անգամ և նույն ժամերին: Ասում են՝ Բաստիլի գրավման ժամանակ, երբ ճաշի ժամն է եկել, ֆրանսիացիները միանգամից դադարեցրել են գրոհը և գնացել ճաշելու:
Նախաճաշը սկսում են առավոտյան. ուտում են հիմնականում կրուասան, խմում սուրճ: Երեխաները նախընտրում են տարբեր ջեմեր, թխվածքներ , կաթ կամ կակաո (շոկոլադ): Իզուր չէ, որ նախաճաշը նրանք անվանում են «պտի դեժոնե» (փոքր նախաճաշ): Ժամը 12:00-13:00-ը ճաշի ժամն է, իսկ ընթրիքը՝ 19.00-ը:
Ֆրանսիական խոհանոցում տարբեր ուտեստների պատրաստման մեջ շատ է օգտագործվում գինի: Այս խոհանոցին բնորոշ է սոուսով ուտեստներ մատուցելը՝ լինի դա սնկի, գինու, թե այլ սոուս: Օգտագործվում են թռչնամսեր, ծովամթերքներ, կենդանական միս, փորոտիք:
Ֆրանսիացիներն ուտելուց 15-20 րոպե առաջ հյուրերին հյուրասիրում են կտրատած բաստուրմա կամ սուջուխ՝ պորտֆելի կամ թեթև խմիչքների հետ: Հյուրասիրում են հատկապես ճաշից առաջ, որն անվանում են «Ամյուզ Բուշ»:

Կիոնը համարվում է ֆրանսիական խոհարարական արվեստի մայրաքաղաք: Այն հատկապես հայտնի է իր «Լիոնել» աղցանով, այլ յուրահատուկ բաղադրատոմսերով:
Բուրգունը նույնպես հայտնի է իր համեղ և յուրօրինակ կերակուրներով, որոնք հիմնականում խխունջային հիմք ունեն:
Հարավային շրջանները հայտնի են սագի լյարդով պատրաստված ուտեստներով և լոբու հիմքով ռագուներով:
Պանրի տեսակները 370 են: Կախված արտադրության միջոցներից նշվում են հետևյալ տեսակները` թարմ, փափուկ, ծածկված, բորբոսով, կապույտ, այծի:
Պանիրը ֆրանսիական ճաշի հատուկ մաս է կազմում: Այն մատուցվում է կտրատելու համար նախատեսված փայտե տախտակին՝ լանչին կամ ճաշին:
Ֆրանսիացիները գինին խմում են ջրի, կաթի, թեյի և գարեջրի փոխարեն: Հաշվարկվել է, որ սովորական ֆրանսիացին տարվա մեջ խմում է 100 լիտր այս ազնիվ խմիչքից: ֆրանսիական ուտեստները չափազանց բազմազան են` սովորական բագետից մինչև երկար ու տարբեր ընթացակարգերով պատրաստվող ուտեստներ:

Ահա ֆրանսիական մի քանի ուտեստներ, որոնք արժե փորձել.
Բագետ — Այն պարզապես հաց կոչելը գրեթե վիրավորանք կլինի:
Կրուասան — Նուրբ, թեթև շերտավոր կրուասանները հաճախ մատուցում են կարագով ու ջեմով:
Քրոք-միսիո — խոզապուխտով ու հիմանական «էմմենտալ» կամ «գրույեր» տեսակի պանրով սենդվիչ է` «բեշամել» սոուսով:
Կրեպ — Սա կարելի է մատուցել հատապտուղների, խոզապուխտի ու պանրի, հալած շոկոլադի կամ ցանկացած այլ բանի միջուկով:
Բույլաբաս — Սա շոգեխաշած ձկով կամ ծովամթերքով ուտեստ է: Ծովամթերքը հիմնականում մատուցվում է «ռուի» սոուսով ու տապակած հացով:
Վաֆլիներ — Սրանք ֆրանսիական այն ուտեստներից են, որ կարող եք գտնել ֆրանսիայի փողոցներում: Սրանք մատուցվում են «նուտելայով» ու շաքարափոշով:
Բադի մսից կոնֆի — Բադի մսից պատրաստվող հյութեղ ճաշատեսակ է, որը տապակվում է սեփական յուղի մեջ: Այս ուտեստը Գասկոնի ամենաթանկարժեք ճաշատեսակն է:
Ռատատույ — շոգեխաշած բանջարեղեն է: Սա ճաշատեսակ է Պրովանսից, ավելի ստույգ` Նիցայից: Ռատատույի հիմնական բաղադրիչը բանջարեղենն է: Լոլիկը, սոխը, սմբուկը, ցուկինին և պղպեղը ճաշատեսակի հիմքն են: Այս համեղ ուտեստը հիանալի է թե ինքն իրենով, և թե որպես խավարտ այլ ուտեստի հետ:

—————————————
ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ
«Իշխանը՝ նշով»
Մեզ հարկավոր է երկու թարմ իշխան ձուկ, ալյուր, 50 գրամ կարագ, 100 հատիկ նուշ, կիտրոնի հյութ, մաղադանոս:
Ալյուրը տարածել ափսեի մեջ, թավայի մեջ կարագ դնել և կարմրացնել 4-5 րոպե: Շրջել ու եփել ևս 1-2 րոպե: Նուշը բովել առանց կարագի: Իշխանը մատուցել առանց կարագի, տաք-տաք՝ վրան շաղ տալ նուշ ու մաղադանոս: Ուտեստի հետ մատուցիր բրինձ կամ կարտոֆիլ:

ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ
———————-

Հաղորդավար՝ Ռոզա Ավագյան

Յուրաքանչյուր շաբաթ ժ. 15:00-ին (կրկնությունները. շաբաթ ժ. 19:00-ին և ժ. 22:00-ին)
www.onlineradio.am-ի եթերում «ՌՈԶ-appetit» հաղորդաշարն է՝ Ռոզա Ավագյանի հետ:
—————————————————
Խոհանոցն ազգային առանձնահատկությունների արտահայտման ևս մեկ միջոց է:
Փորձիր. թող անուշ լինի:

—————————————————
Ֆեյսբուքյան էջին կարող ես հետևել՝ անցնելով
հղումով

—————————————————
«Օնլայն Ռադիոյի» ֆեյսբուքյան անցուդարձին հետևելու համար անցիր հղումով և հավանիր էջը
Հետևիր «Օնլայն Ռադիոյի» եթերին Ֆեյսբուքում
Հետևիր «Օնլայն Ռադիոյի» եթերին քո բջջայինից

Հեղինակը՝ Ռոզա Ավագյան

Տես նաև

www.onlineradio.am onlineradio.am onlineradio online radio

«Հայաստանի քաղաքացու երգը» Նիկոլ Փաշինյան

«Հայաստանի քաղաքացու երգը» Նիկոլ Փաշինյան

www.onlineradio.am onlineradio.am onlineradio online radio

Նիկոլ Փաշինյանի ասուլիսը՝ Սերժ Սարգսյանի 3-րդ պաշտոնավարման դեմ

Նիկոլ Փաշինյանի ասուլիսը՝ Սերժ Սարգսյանի 3-րդ պաշտոնավարման դեմ

Թողնել պատասխան